Studentikost

Inom universitetsvärlden finns det en mängd olika traditioner. Ordet studentikost syftar på något som är utmärkande för studenters livsstil. Studentikosa traditioner upprätthålls ofta inom studentlivet genom studentkårer och andra studentföreningar.

På LTU finns ett flertal studentikosa traditioner, däribland overallen och kårmössan, studentikosa sånger och lekar samt massor av ord som kan vara bra att hålla koll på. Nedan kan du läsa mer om de studentikosa traditioner som finns på LTU Campus Piteå .

Overallen

Overallen är en studentikos tradition vid flera universitet och högskolor i Sverige. Traditionen tros ha startat någon gång i slutet av 60-talet på Kungliga tekniska högskolan (KTH) och lever vidare än i dag. 

Det förekommer flera olika färger och variationer av overallen. På LTU kan man ofta se overaller i olika färger bland studenterna. För studenter som tillhör program under Luleå Studentkår ska overallens kropp vara i sektionens färg medan ärmarna är i programmets färg.

Overallen är ett plagg som bärs under en mängd olika tillfällen under studenternas studietid, bland annat under overallspuben som sker på STUK under första onsdagen i månaden, när man spelar caps eller går på en s.k “fulsittning”. 

Det är tradition att byta vissa delar av sin overall med andra studenter. På LTU innebär byte av byxben vänskap, byte av krage att man har ett förhållande och byte av ficklock att man har delat kroppsvätskor. Delar som byts brukar ofta och bör signeras innan bytet.

Ser du en overall som är delad i mitten så har den personen troligtvis bytt program eller läst ett tekniskt basår. 

Tips och Regler gällande ovven!

  • På overallens högra ben ska bärarens namn/smeknamn sitta (fastsytt eller tryckt) 
  • Av vissa anses det som fusk att limma fast sina märken
  • På ryggen brukar man sätta ett större märke som representerar sin klass eller program
  • Man får inte skriva på någons overall utan att fråga om lov först. 
  • Det är tradition att som ägare av en overall får man aldrig tvätta den. Dock brukar man kringgå detta genom att bada eller duscha med overallen. (Här i Piteå brukar vi se mellan fingrarna för en ren ovve)
  • En ovve kostar 500 kr för medlemmar och 700 kr för ickemedlemmar.

Vill du hitta märken till din overall finns några facebookgrupper du kan gå med i. Bland annat “Anmärkningsvärt” och “Märkligt”. Du kan även kontakta olika föreningar och sektioner som ofta har märken till försäljning.